Professionele en effectieve bestrijding van de processierups in Noord-Holland

Neem direct contact op

Ieder jaar rond april of mei begint weer de tijd van de eikenprocessierups. Deze kleine beestjes kunnen nogal wat overlast veroorzaken voor mensen zoals huidproblemen en problemen met de ademhaling. De bestrijding ervan is dus essentieel.

De overlast van de processierups

Overlast van de eikenprocessierups in een jaarlijks terugkerend fenomeen in steeds grotere delen van Nederland. De opwarming van de aarde en de daardoor steeds drogere seizoenen dragen bij aan de aanwezigheid van de rups. De actieve periode van de rups loop van ongeveer april of mei tot halverwege juli, waarna de rups in de vlinder verandert.

De gevolgen van de processierups

De rupsen leven aan de zonnige kant van eikenbomen en eten de bladeren. De problemen die ze veroorzaken komen vooral doordat de rups is bedekt met honderdduizenden kleine witte brandhaartjes van slechts drie micrometer lang. Als de rups zich bedreigt voelt, schiet hij deze kleine haartjes de lucht in. Komen deze haartjes in aanraking met huid of ogen, of worden ze ingeademd, dan kan dit voor aanzienlijke klachten zorgen bij mensen en dieren.

De haren bevatten kleine weerhaakjes en blijven dus vastzitten in de huid of longen. De stoffen die in de haartjes zitten, veroorzaken vervolgens allergische reacties, die kunnen leiden tot jeuk en uitslag op de huid en tot problemen met de ademhaling.

De bestrijding van de processierups

De rupsen leven in nesten op eiken. In de actieve maanden zijn er verschillende manieren om de rupsen te bestrijden. Een ervan is het wegzuigen van de nesten. De bestrijders dragen beschermende kleding en gaan met een hoogwerker de boom in om met een stofzuiger de rupsen en nesten te verwijderen. Ook het wegbranden van de nesten is een techniek die soms wordt gebruikt, hoewel hierbij de kans bestaat dat sommige rupsen op de grond vallen en later opnieuw de boom inklimmen. Een andere optie is het bestrijden van de nesten met gif.

Neem contact op

Preventieve bestrijding

Een belangrijk onderdeel van de bestrijding zijn de preventieve maatregelen die kunnen worden getroffen. De jonge bladeren van de eikenboom kunnen worden ingespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit middel is niet schadelijk voor de boom en voor de natuurlijke vijanden van de processierups. Het zal, zodra de rups van de bladeren begint te eten, echter een bacteriële infectie in de jonge rups veroorzaken, die hierdoor zal sterven.

Telefoon icoon

Heeft u last van de processierups in uw tuin of omgeving? Bel vandaag nog met Beukema Ongediertebestrijding via het nummer 085 - 303 52 90.

Neem contact op

Beukema Ongediertebestrijding
Rosbayerweg 65
1521 RW Wormerveer

Ongediertebestrijding Noord-Holland

Ongediertebestrijding Amsterdam

Ongediertebestrijding Haarlem

Ongediertebestrijding Alkmaar

Ongediertebestrijding Den Haag

Ongediertebestrijding Rotterdam

Ongediertebestrijding Zaanstad

Openingstijden

Maandag 09:00 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00